Brygmesteren
Det hele begyndte i efteråret 2009, hvor årgang 39 skulle brygges. Årgang 39 er brygget af far (Jørgen) og tre sønner (3 X M) som 70 års fødselsdagsgave. Vellykket? Ja, fordi det hele var under kyndig vejledning fra Jens Lynge Larsen (spybrew.dk/).
Så efter "lidt ventetid" blev det i efteråret 2011 endelig tid til at prøve kræfter med håndbrygning på egen hånd. En rejse der fra første bryg bare er blevet bedre og bedre - selvfølgelig på både smag og kvalitet - men mest af alt på oplevelser.
Specielt en oplevelse har bidt sig fast, og det er interessen og hjælpsomheden fra andre der brygger øl, hvad enten det er som håndbrygger eller som professionel. Den positive ånd der hersker mellem øl entusiaster og "bryggere", er så positiv, at det giver masser af energi og lyst til at fortsætte på en rejse, der bliver mere og mere spændende for hvert eneste bryg.
Jeg har fundet inspiration mange forskellige steder. Ud over bøger og gode råd fra venner har jeg nydt at kigge med på "Brewing TV". Knap 80 episoder med alt fra hjemmebrygning til besøg hos amerikanske Brewpubs og bryggerier.
Kig evt. med på episode 56, hvor værterne besøger Dry Dock Brewing Company.
www.youtube.com/watch?v=hIivesgnsac
Senest har engelske Craft Beer Chanel (craftbeerchannel.com/) været den foretrukne kilde til inspiration. De to englændere Jonny og Brad tager os igennem spændende rejser i øllets verden, og gennem deres Beer School giver de gode og enkle forklaringer på øllets univers. Hvis du har god tid, vil jeg klart anbefale deres dokumentar om New England (70 minutter), men ellers er de fleste af deres videoer på mellem 5 og 15 minutter. Se "Looking for a New England (One for the road):
www.youtube.com/watch?v=hndGk61qBXM
Nu er der så gået over 9 år, siden jeg selv begyndte at brygge. 2015 har indtil nu været det mest produktive år med hele 11 bryg. 2016 kunne ikke helt leve op til samme antal (9 bryg), men øllet er blevet forfinet yderligere, og 2017 blev som planlagt året, hvor der blev eksperimenteret en lille smule. Det blev i hvert fald til en øl med hindbær til ære for naboen.
Selvom 2018 var et travlt arbejdsår, og derfor ikke bød på mange bryg er interessen fortsat høj, og planen om at sætte tempoet lidt op i 2019 og 2020 blev indfriet med 9 bryg hvert år. Mon ikke det er en meget fin kadance for de fremtidige års brygning?
Hver eneste gang forfines endnu en detalje, og dermed lægges der konstant ny viden ovenpå - et godt eksempel på, at man aldrig bliver for gammel til at lære nyt.
Øllets smagsunivers er vildt stort, og hvor er det fedt, at få lov til at gå på opdagelse i en verden der indtil nu kun har givet positive oplevelser og respons fra venner og familie. Så er du ikke allerede startet på din bryggerrejse, kan jeg kun opfordre dig til at komme i gang - du kommer ikke til at fortryde.